Vad är en bra blogg?

 
1. Välskriven
För mig går en blogg bort direkt om språket inte är hyfsat korrekt. Jag menar, jag skriver absolut inte med felfri meningsuppbyggnad och det finns massa exempel på skeva meningar och stavfel i inlägg jag skrivit när jag varit stressad eller trött. Men personligen vill jag inte läsa en allt för talspråkig blogg eller en blogg som använder "ja" eller "jah" istället för "jag", eller "..." istället för att göra en punkt och byta stycke. Dessutom är just styckeindelning superviktigt om inläggen är långa.
 
Inläggen behöver också substans i texten om inte fokus endast ligger på bilderna, men mer om det nedan, under "variation". Dessutom är roliga rubriker lockande; det kan vara ett citat, en microsammanfattning av inläggets innehåll eller något annat sätt att leka med ord. Det tråkigaste jag vet är att man skriver dagens datum i siffror "2016-02-27".
 
2. Fina bilder
Min blogg är uppbyggd för att bilderna ska stå i ganska stort fokus. När jag skriver ett inlägg så skriver jag texten utifrån bilden, jag skriver inte texten först och lägger in en bild efter. Jag skriver heller aldrig ett inlägg utan att lägga in en bild, eftersom inlägget som helhelt då enligt mig ser tråkigt ut för ögat. Det finns en blogg som jag på rak arm kan komma på har förmågan att skriva läsvärda inlägg om livet utan fina bilder och det är Captain Tourettes.
 
Bilderna behöver inte vara totalt fantastiska och alltid tagna med systemkamera, även om nästan varenda bloggare nu för tiden äger en system- eller bra kompaktkamera. Jag menar, till och med mobiler tar skarpa och fina bilder idag. Men det jag menar med fina bilder är bilder där det ligger lite tanke bakom. Jag vill inte bara se en bild tagen i all hast ned på bloggarens skor när han eller hon är på gymmet. Utan då vill jag se en bild på skorna plus vattenflaskan och en hantel/vikt framlagt lite snyggt. Det som kan hjälpa en bloggare på traven med sina bilder är ett bildredigeringprogram, jag använder Photoshop CC som för visso kostar pengar men jag tycker att det är värt det.
 
3. Variation
En bra bloggare ser till att det blir lite variation på vilka inlägg som publiceras. Om man dag ut och dag in skriver "idag har jag gjort det här, det här och det här"-inlägg och lägger upp olika arkivbilder som läsarna har sett lite för många gånger tidigare blir det inte roligt att läsa. Det blir helt enkelt för enformigt. Eftersom alla inte kan ha en fantastisk vardag (tänk typ Kenza eller när Sandra Beijer bodde i New York) så får man hela tiden bjuda på nya bilder som faktiskt är från dagen man skriver om om man vill skriva brett om sin vardag varje dag.
 
Jag har inte den mest spännande vardagen, den ganska enformig. Jag går till skolan, åker till stallet, åker hem och pluggar, sover och så gör jag om allt nästa dag igen. Så det jag gör för att skapa inlägg som inte är alldeles för lika enformiga och ointressanta är ju självklart att skriva när det händer något speciellt; till exempel en resa eller utflykt, en ändring i bloggdesignen eller en träning eller tävling. Men skrier jag om vardagen så lägger jag alltid fokus på en specifik detalj: om en god middag eller någon rolig eller fin pryl/händelse. Har jag inget att skriva om låter jag hellre bli än att skriva ett inlägg jag själv inte skulle ha tyckt varit roligt att läsa.
 
4. Design och Layout
Jag älskar snyggt uppbyggda bloggar med en fin header (bilden högst upp i bloggen). Det behöver inte vara värsta proffessionellt skapade layouten men den ska vara stilren och lättnavigerad även för människor som inte är så vana vid hemsidor (aka. min mormor och morfar som älskar att läsa min blogg, haha).
 
Designen för en blogg där fokus ligger på texten och designen på en blogg där fokuset ligger på bilderna är väldigt olika. Men gemensamt för alla bloggar är att typsnittet i inläggen ska vara lagom stort så att det inte blir jobbigt att läsa. Det som går bort för mig är plottriga designer där det är svårt att navigera och bloggar med ett skrikigt färgschema som sticker i ögonen. Det är även riktigt jobbigt med en bloggdesign som inte funkar, till exempel trasiga länkar eller annat stök.
 
De flesta bloggportaler och kanske framförallt blogg.se har idag fina gratislayouter som man kan ändra litegrann utefter eget tycke. Annars så är Google din bästa vän; jag är helt självlärd inom HTML-kodning genom den här hemsidan, Att bygga upp en bloggdesign som är så enkel som min är inte så svårt (och den är verkligen enkel, jag lovar), man måste bara vara envis och tålmodig.
 
5. Kategoriuppdelning och Fungerande arkiv
Som bloggläsare vill jag gärna kunna sålla bland inläggen. Det kan vara att jag lätt vill hitta alla inlägg med videoklipp eller alla inlägg som skrevs i juni 2015. Jag tycker att det är jätteroligt att gå tillbaka i arkiv och läsa eller så kanske jag letar efter något speciellt i en blogg, ett inlägg jag kommer ihåg att jag tyckte om och som jag vill läsa igen. Därför är det riktigt irriterande att läsa en blogg där alla inlägg är publicerade under "Allmänt" eller "X's inlägg".
 
6. Vem är jag?
När jag klickar mig in på en ny blogg har jag ju självklart ingen aning om vem personen bakom inläggen är. Därför tycker jag att det är kul om bloggaren har någon slags presentation av sig själv på bloggen. Det är även viktigt att den här presentationen uppdateras hyfsat regelbundet så att informationen man hittar där fortfarande gäller. Min presentation hittar ni i vänsterspalten om ni klickar på den runda bilden på mitt ansikte. Welle har också en presentation, för han är en sån pass viktig del av den här bloggen.
 

1 Kommentarer


Postat av: vendela
2016-02-01
URL: http://nouw.com/werme

Mycket intressant inlägg särskilt när jag nyss börjat på nytt med ny blogg!!

Svar: Kul att du startat nytt! Jag är din trognaste follower, haha
Emma Frankenberg
Kom ihåg