Tandproblemet

OBS! Lagom snuskiga bilder i det här inlägget. Känsliga läsare varnas.
 
Ett litet fun fact om mig är att jag saknar en av mina tänder i överkäken. Den som sitter bredvid höger framtand. Jag har alltid haft väldigt skeva tänder och har dragit ut en massa mjölktänder när jag var mindre för att de aldrig trillade ut vilket fick vuxentänderna att börja växa ned bakom mjölktänderna.
 
När jag var runt 12 eller 13 år spelade jag innebandy och då krockade jag med en annan tjej på planen. Alltså en riktig såndär smäll som man ser i tecknade serier där vi liksom spang rakt in i varandra och sedan flög bakåt av krockkraften. Efter en tid började det göra så ont i min mun, precis vid tanden och det visade sig att den smällen hade gjort så att roten på tanden dött. Så därför drogs den också ut trots att det var en permanenttand och jag blev lämnad med en ful glugg.
 
 
Sedan dess har jag haft en skena som dolde gluggen och sedan en räls för att göra gluggen bredare (det finns INGA bilder på mig med öppen mun från den tiden, haha) och efter det hade jag en plasttand som satt fast i en ställning på granntändernas baksidor. Nu ska jag dock äntligen få en permanent lösning på tandsituationen.
 
Idag har det opererats in en titaniumskruv i min överkäke. I den kommer man i framtiden att kunna skruva i en ny faketand, det kommer att bli så nära en riktig tand man kan komma. Jag måste säga att det var en mycket märklig känsla att känna hur någon borrade i ens skalle utan att det gjorde ont. Lugnandet jag fick var roligt dock, ungefär som en lätt fylla utan det fnittriga.
 
 
Jag sitter i skrivande stund med svullen och blödande mun och tre (tror jag) stygn i tandköttet. Dessutom går jag på en cocktail av rätt ordentliga smärtstillande (de är fantastiska). Det är obehagligt att äta allt som inte är flytande och jag har ingen aning om hur jag ska borsta tänderna. Jag behöver kanske inte ens skriva att jag tycker oerhört synd om mig själv, pappa hade köpt min favoritglass (Ben & Jerry's Phish Food) men inte ens den ville jag ha. Buhu.

3 Kommentarer


Postat av: Lili
2016-02-15
URL: http://zilverka.blogg.se/

Förstår att du inte ville ha glassen, är för mycket tuggmotstånd till och med i den och kylan är faktiskt inte särskilt skön i munnen efter en operation, även fast man skulle kunna tro det. Har också opererat en massa i munnen, åh vad jävligt det är! Saknar tänder också, dock inte framtill så det är inget som syns. Men vill också skaffa en faketand.

Krya på dig!

Svar: Det är verkligen jävligt med munoperationer! Jobbigt att du också saknar tänder, fast tur i oturen att de inte är tänder som sitter framtill.
Emma Frankenberg

Postat av: Vendela
2016-02-15
URL: http://nouw.com/werme

Fyfan, det låter inte nådigt!! Skönt att den permanenta lösningen kommer snart iallafall.. I feel you med tandrelaterad smärta dock, har haft tandställning i några månader nu och kan inte släppa hur ont det gör varje gång de spänner den. Hård mat är ju inte på kartan liksom :/

Svar: Det var inte nådigt! Åh, tandställning is the worst! Jag hade räls i åttan, det gör så satans ont när de spänner den plus att det är svårt att borsta tänderna.
Emma Frankenberg

Postat av: Caroline
2016-02-16

Gjorde en exakt likadan operation häromdagen så jag vet precis hur du känner :(

Svar: Usch, ja då vet jag precis hur du känner! Hoppas du och jag kan få må lite bättre snart.
Emma Frankenberg
Kom ihåg